Aktualności
Stronicowanie
-
Majówka w Izbie Pamięci i Tradycji Rybackich
2024.04.24☀️ Majówka zapowiada się ciepło i słonecznie, ponad 20 st.C. W związku z tym zapraszamy Państwa do 🏛 Izby Pamięci i Tradycji Rybackich.
-
Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków
2024.04.18MDOZ ustanowiony został w 1983 r. przez Międzynarodową Radę Ochrony Zabytków. W gminie Serock znajduje się wiele obiektów wpisanych do rejestru zabytków. -
Dzień Sapera
2024.04.1616 kwietnia obchodzone jest Święto Wojsk Inżynieryjnych, potocznie nazywane Dniem Sapera. Święto zostało ustanowione w 1946 r. na pamiątkę forsowania Odry i Nysy Łużyckiej w 1945 r. Z tej okazji pragniemy życzyć wszystkim saperom bezpiecznej pracy a także opowiedzieć fragment historii naszego regionu z okresu zaciekłych walk z przełomu 1944/1945 r. -
Wiosenne Spacery Historyczne 2024
2024.04.03W kwietniu zapraszamy Państwa na kolejną odsłonę Wiosennych Spacerów Historycznych z Izbą Pamięci i Tradycji Rybackich w Serocku. Szczegóły w poście.
-
Wystawa "Kościół w Serocku dawniej. 500-lecie rozpoczęcia budowy"
2024.03.27Zapraszamy do obejrzenia nowej wystawy zewnętrznej poświęconej serockiemu kościołowi. Znajduję się ona między Izbą Pamięci a Kościołem.
-
Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych 2024
2024.02.07Zachęcamy do obejrzenia zapisu z prelekcji poświęconej Żołnierzom Wyklętym. Szczegóły poniżej.
-
Warsztaty historyczne w Izbie Pamięci - relacja
2024.01.29Podczas tegorocznych ferii zimowych mieszkańcy Serocka i okolic mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach tematycznych organizowanych przez dwoje historyków – Bartłomieja Błachnio oraz Aleksandrę Dramińską z Izby Pamięci i Tradycji Rybackich w Serocku.
-
Prelekcja dr. Mirosława Pakuły "1863-1864. Walka o honor"
2024.01.05Zapraszamy na prelekcję dr. Mirosława Pakuły, w której pojawią też wątki lokalne, oraz na dyskusję po prelekcji. Szcegóły w poście.
-
Podsumowanie roku 2023
2023.12.29Zachęcamy do obejrzenia naszego filmu podsumowywującego rok 2023.
-
Przy świątecznym stole z Radziwiłłami
2023.12.19Jeśli jesteście ciekawi co jadali przedstawiciele jednego z większych rodów magnackich w Polsce oraz chcielibyście przenieść część potraw na swój wigilijny stół to zapraszamy do przeczytania naszego artykułu z wybranymi przepisami „Kuchni Radziwiłłów” autorstwa Danuty i Henryka Dębskich.